ONNELLISIA VAIN YKKÖSPAIKALLA?

Tapani Ala-Reinikka pelottelee taas kerran Kauniaisten onnettomalla tulevaisuudella, jos sote-ratkaisu toteutuu siten, että kunnilta otetaan 13,26 äyriä sen rahoitukseen.

 

Kuitenkaan sote-ratkaisua ei ole vielä tehty, sen rahoituksesta ja äyreistä puhumattakaan. Näin kuntavaalien alla kannattaisi keskittyä niihin asioihin, joihin voimme aidosti vaikuttaa. Niitäkin on. Ja paljon.

 

Sote-ratkaisu on myös meille kauniaislaisille mahdollisuus. Terveyskeskusta voidaan esimerkiksi kehittää enemmän erityispalvelujen suuntaan. Nykyisellä toimintamallilla se tuntuu olevan kovin vaikeaa. Kannattaa muistaa, että ne ”leveämmät hartiat” toimivat tässäkin tilanteessa.

 

On turha pelotella terveyskeskuksen lakkauttamisella, kuten Ala-Reinikka tuntuu tekevän. Sote-ratkaisu turvaa asianmukaiset sote-palvelut myös Kauniaisissa. Eivät ne muualle siirretyt veroäyrit katoa kuin tuhka tuuleen, niistä tulee takaisin merkittävä osa.

 

Aina on tarpeen muistuttaa, että Kauniainen ei oikeasti ole ”onnellisten keidas”, vaan hyvin riippuvainen lähikunnista ja lopulta koko Suomesta. Palkkatulot – ja niistä maksettavat veroeurot – ovat peräisin muualta kuin kotikunnasta. Monet palvelut, tavarat ja tarvikkeet saadaan naapurikunnista.

 

Kuvitelma onnellisuusmittareiden ykköspaikasta tavoitteena jätettäköön omaan arvoonsa. Sillehän lähinnä naureskellaan. Ei ole mahdollista ajatella, että nämä verorahat ovat vain meidän onnellisten eikä niihin saa koskea. Hyvinvointiyhteiskunta verottaa, jotta sen asukkaat saavat oikeudenmukaiset palvelut koko sen alueella.

 

Onnellisuuskilpailun sijaan tarvitsemme nyt ja jatkossa seudullista ja valtakunnallista yhteistyötä ja yhteisvastuuta.

 

Näissä merkeissä, jatketaan Kauniaisten kehittämistä!

 

Tapani Jääskeläinen, valtuuston jäsen